Novým prezidentom Cypru je konzervatívec Nikos Anastasiadis

25.02.2013 Celý región

Nikózia 24. februára (TASR) - Líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis bude novým prezidentom Cyperskej republiky. Vyplýva to z konečných výsledkov dnešného druhého kola volieb, podľa ktorých získal 57,48 percenta hlasov. Jeho ľavicový súper Stavros Malas, podporovaný komunistami, dostal 42,52 percenta hlasov.

Grécka časť rozdeleného Cypru, ktorá je členom Európskej únie, tak bude mať po piatich rokoch opäť konzervatívneho prezidenta. Anastasiadisov komunistický predchodca Dimitris Christofias z dôvodu neúspechu svojej finančnej politiky nekandidoval na druhé funkčné obdobie, ktoré sa skončí 28. februára. Pred sídlom volebného štábu 66-ročného Anastasiadisa sa zhromaždili stovky jeho stúpencov a začali jasali, keď televízia zverejnila prvé prognózy.

Anastasiadis je od roku 1981 poslancom parlamentu a od roku 1997 šéfuje strane Demokratické zhromaždenie (DISY). Je skôr zdržanlivý a rezervovaný a nevyhľadáva konfrontáciu. Dôraz kladie na rodinu a na verejnosti sa opakovane ukazuje so svojimi vnúčatami. Keď však chce niečo presadiť vo svojej strane, vie byť aj výbušný, preto ho prezývajú "vlk".

Anastasiadis sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov.

Obavy, že Cyprus svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera, najmä Nemecka, v sľuby cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko, môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.

Cyprus sa nachádza v najhlbšom ekonomickom úpadku za ostatné štyri desaťročia a nezamestnanosť tam dosahuje rekordných 15 percent.
 

Vyberte región